vrijdag 17 oktober 2008

viva cinema

Filmpje? Ja! Maar waar?

Na de niet echt verscheurende Leuvense keuze tussen Kinepolismastodont of Studiogezelligheid, lijkt Brussel wel een heus bioscoopwalhalla. Van de meest poepzachte zetels over dé alternatiefste film ooit tot het allerauthentiekste cinemaatje, iedere filmliefhebber vindt hier wel zijn favoriet. Slechts één ding hebben al deze peliculetempels gemeen: een redelijk prijzig toegangskaartje. Jammere zaak maar laat het vooral de filmpret niet drukken, degelijk en cultureel verantwoord entertainment heeft nu eenmaal zijn prijs.


Actor's Studio

Korte Beenhouwersstraat 16, 1000 Brussel 02 512 16 96

Zoek de ingang tussen licht opdringerige restaurantuitbaters, kitscherige zeevruchtenschotels en taffelende chinezen, en dompel je onder in authentieke cinemasferen. Duurder maar uniek!

  • 2 zalen, elk 75 plaatsen
  • tweetalig Europees programma
  • bizarre beginuren

Arenberg Galeries

Koninginnegalerij, 1000 Brussel 02 512 80 63
http://www.arenberg.be/E info@arenberg.be

Dé pionier op vlak van experimentele en artistieke Brusselse cinema. Gelegen in de wonderschone Koninginnengalerij en tevens in het hart van elke oprechte cinefiel.

  • €6,60 voor studenten
  • 2 zalen
  • 4-6 films per dag

Kinepolis

Eeuwfeestlaan, 1020 Brussel 02 474 26 00
http://www.kinepolis.be/E info@kinepolis.com

Een vaste bioscoopwaarde voor de één, een commercieel gedrocht voor de ander. Eén ding is zeker: voor blockbusters zit je hier juist en gegarandeerd poepzacht.

  • €8,50
  • 25 zalen
  • 9-ballig monumentje in de achtertuin

Cinema Nova

Arenbergstraat 3, 1000 Brussel 02 511 24 77, F 02 511 24 77
http://www.nova-cinema.com/E nova@nova-cinema.com

Onafhankelijk geproduceerde films en video's. Hier huizen dus de idealistische die hard-alternatievelingen die strijd willen leveren tegen puur commerciële Kinepolis- en UGCmastodonten.

  • €2,5-€5 (the cheapest one!)
  • 1 "door het verleden getekende" zaal mét twee etages en 200 plaatsen
  • themaweken en -evenementen

Styx

Gewijde Boomstraat, 1050 Brussel 0900 27 854
http://www.cnc-cinema.be/

Nog niet geweest maar staat weldra gepland.


UGC de Brouckère

Brouckèreplein 28, 1000 Brussel 0900 10 450

http://www.ugc.be/

Enorme filmkeet met uiteraard joekels van blockbusters maar de laatste tijd ook enkele verdienstelijke pogingen tot het programmeren van arthousemovies. In de voormiddag goedkope tarieven voor ochtendvogels die het koppenlopen willen vermijden.

  • €6,5 op vertoon van studentenkaart
  • 12 zalen
  • sinds kort ook Vlaamse films (en jawel, ook Loft)

UGC Guldenvlieslaan

Guldenvlieslaan, 1050 Brussel 0900 10 450
http://www.ugc.be/



Vendôme

Waversesteenweg 18, 1050 Brussel 02 502 37 00
www.cinebel.be/nl/cine.asp?count=9

Midden in de Matongé, de Elsense coté, charmant bioscoopje, voelt bijna privé.

  • €7
  • alternatieve Europese films
  • 5 zalen

maandag 13 oktober 2008

Bruxelles, ma belle

Hoe anders mijn eerste bijdrage aan deze Brusselblog beginnen dan met een eerbetoon aan deze stad? En hoe anders een eerbetoon brengen dan door één van de grootste chansonniers van de voorbije eeuw? Het toeval wil nu net dat Jacques Brel afgelopen donderdag uitbundig gevierd werd, ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van zijn overlijden.

Daarom al een eerste culturele tip; een tentoonstelling gewijd aan de zanger. Niet echt passend binnen het standaard studentenbudget, dus hopelijk wel de moeite waard!

Tentoonstelling Jacques Brel
waar: Editions Jacques Brel, Oud Korenhuisplein 11, 1000 Brussel, 02-511.10.20
wanneer: vanaf 23 september
kaarten: 8 euro

Het lied dat de Brusselaar over zijn stad schreef, slaagt er wonderwel in om de sfeer van Brussel te vatten. Want voor zij die nog niet wisten; Brussel is een mooie stad.


You Tube: gepubliceerd door Haarhark

Als trotse bewoner van De Rand heb ik (net als Kelly, onze nieuwste blog-aanwinst) reeds van kinds af Brussel leren kennen. Aanvankelijk samen met de mama, om te shoppen in de Nieuwstraat, of met het hele gezin tijdens een bioscoopbezoekje (zoals het Standaard Nederlands ons gebiedt te zeggen). Het was een grote stad waarin je verloren liep...

Na verloop van jaren heb ik onze hoofdstad beter en beter leren kennen. Maar zeggen dat ik ze kén, dat gaat een brug te ver. Want hoewel ik elke dag nieuwe dingen ontdek en zal blijven ontdekken: Brussel blijft een stad waarin je verloren loopt...

Hopelijk kan ik mijn enthousiasme over Brussel een beetje overbrengen op anderen. Zien dat newbies in de stad (zoals Jozefien) van minstens evenveel enthousiasme overlopen, duidt erop dat het geen onbegonnen werk is.

Een niet te missen evenement voor elke nieuwe student in Brussel is de Dag van de Student. Via verschillende activiteiten krijgen studenten de kans om gratis de stad te verkennen. Je hebt een chocoladeparcours waarbij je gegarandeerd een indigestie oploopt, een heuse kroegentocht die je al opwarmt voor de avond en veel meer.
’s Avonds begint het feestje pas echt in de Mirano, Fuse en You-club. De pendelbussen die rondrijden tussen die drie locaties en van en naar verschillende Brusselse campussen zit bij in de the pakkage.
Een niet te missen aanrader, dus geniet ervan!

zondag 12 oktober 2008

Boekenleut

Beetje bij beetje ontdekken we Brusselse plekjes en pretjes. Vandaag twee tips-voor-boekentrips!

Midden in het stadsgedruis even nood aan een zenmoment en rust? De Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek heeft een gigantisch aanbod van boeken, cd’s en cd-roms, een volledige muur dvd’s, hordes tijdschriften en meer dan 600 kranten uit 73 landen die elke dag vers en gratis ter uwer beschikking staan. Deze glazen leestempel ligt totaal centraal, aan het Muntplein, geurt heerlijk naar boeken en biedt je voor slechts €5 een jaar lettergenot in alle mogelijke vormen. Rep je er deze week heen en geniet meteen ook van de Bibliotheekweek, een week feest in de bib, dit jaar rond het thema Kwali-tijd. http://www.hob.be/

Passa Porta (Dansaertstraat 46) noemt zich “Het internationaal literatuurhuis van Brussel” en maakt die indrukwekkende titel vast en zeker waar. Je vindt er een literair podium, ruimte voor workshops, een kleine galerie en een appartement voor schrijvers, maar wat mij als boekenseut het meeste charmeerde was uiteraard de stijlvolle meertalige boekhandel. Twee weken geleden deed Bart Moeyaert daar harten sneller slaan met zijn poëtische hersenspinsels, 20 oktober hebben Tom Lanoye en drie theatermakkers het over theaterliteratuur in Vlaanderen. Komt dat zien! Om 20u en in ruil voor €4! http://www.passaporta.be/