vrijdag 24 oktober 2008

Tantalos

In het prachtige decor van de Flageygebouwen vindt momenteel het Vrijheidsfestival plaats.

Naar jaarlijkse gewoonte wil de organisatie vrijheden en rechten van allerlei inslag in de verf zetten.
Dit jaar focust ze naar eigen zeggen op "verbodsbepalingen, eisen en intimiderende uitingen die maar al te vaak het sociale politiek of culturele debat beheersen".
Achter deze mooie omschrijving schuilt een groot arsenaal van activiteiten die tien dagen lang op het publiek losgelaten worden. De geïnteresseerden zullen zich moeten haasten, het festival loopt nog tot en met zondag 26 oktober.

Volgende documentaire bekeek ik er afgelopen dinsdag.

ticketjes

The Water Front
Liz Miller - Canada -2007
Prijs Ramsar Medwet -Festival Ecofilms Rodos International Fims and Visual Arts

In Highland Park, een voormalige welvarend auto-industriestadje naast Detroit, werd er een wel heel drastische maatregel toegepast om de stadsfinanciën te saneren. Daar de grootste rijkdom van de stad hun waterzuiveringsinstallatie was, besloot de door de staat gestuurde crisismanager de prijs van het drinkwater op te slaan.
Vele gezinnen kregen plots rekeningen van 2000 dollar en meer voor zes maanden drinkwater toegestuurd, hoewel sommigen zelfs geen douche bezaten of een auto om te wassen.

In mijn ogen was die crisismanager een echte biatch. Hoewel openbare instanties zoals scholen en zelfs de bibliotheek gesloten werden om financiële redenen, streek zij een riant loon op. Hetgeen de plaatselijke, overwegend arme, bevolking natuurlijk nog meer op stang joeg. Alom protest!
Daarnaast was ze er van overtuigd dat de enige reden dat de torenhoge waterrekeningen niet betaald werden, aan de onwil van de burgers lag. Oplossing: het water afsuiten.

Toen ook dat niet bleek te helpen, werden de niet betaalde rekeningen aan het eigendomsrecht gekoppeld. Kortom: niet betalen betekende onteigend worden.
Wanneer de stad tot overmaat van ramp de privatisering van de waterinstallatie overweegde, om deze zo beter te "managen", was het hek pas echt van de dam.

Uiteindelijk slaagden de protestgroepen erin om hun stem te laten horen en werden de crisimanagers op straat gezet en hun maatregels ingetrokken. De financiële kater die Highlandpark voordien al had, bleef wel hangen.

snapR op flickr.com

"Water will be like gold."
De ironie van "The Water Front" was dat Highland Park zich aan de Grote Meren in Michigan bevindt. Het water stond de bewoners dus letterlijk aan de lippen.
In ieder geval zullen ze daar nu wel twee keer nadenken voordat ze hun tuin overenthousiast besproeien of kranen laten lekken.

Een tweede documentaire die eveneens handelde over de kostbare grondstof water, bespreek ik een volgende keer!

Flagey by night - plaatselijke idioot incluis