maandag 17 november 2008

Tentvriendelijke Triptips (in geval van tijdelijke hoofdstadmoeheid)

Nu gure wind door schouwen giert, men weldra Heilige grijze mannetjes viert, veelkleurige bladerpracht welig tiert en warme choco de verkleumde wandelaar pleziert, vind ik het wel tijd voor een snuifje vakantienostalgie. Het hoeft niet altijd over de hoofdstad te gaan en het hoeft overigens ook niet altijd watermeloenweder te zijn om vakantiegenoegens te beleven. Ziehier een lijstje binnen- en buitenlandse triptips, voor elk seizoen en elke oerdegelijke tentenfan. Want Brussel is leuk, maar een frisse kampeerneus halen tussendoor kan ook deugd doen.


  • SLOVENIË - lake bohinj.



Hoewel Bohinj voor eeuwig in m'n geheugen gegrift zal staan als "daar waar we 9uur onder een afdak hebben gehangen wegens uitzonderlijke zondvloed", toch een pracht van een tentenplekje. Toen de regenwolken de volgende ochtend optrokken, waren onze vermoeide oogjes op slag wijdopen. Turquoise meer, fluoblauwe lucht, ruwe bergjes en een hagelwit stenenstrand. Wat wil je nog meer voor geinig gekampeer?






  • SPAANSE PYRENEEËN - Lamiana


Wakker worden tussen die joekels van Pyreneeën, een prettige zaak. Lamiana is een uiterst snoezig dorpje op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Een Vlaamse canyonorganisatie, Poco Loco genaamd, organiseert er heuse avonturen zoals kajaktochten en canyonkicks. Die laatste probeerden we persoonlijk uit en verschaft nog steeds de nodige hilariteit op foto-avonden. Meer informatie en avontuur op http://www.pocolocoadventures.be/




  • FRANKRIJK - Gorges du Tarne



Niet zomaar een kloofje. De Tarne snijdt het Zuid-Franse landschap ruw doormidden en dat zullen de wielrennersbenen geweten hebben. Jammer van de toeristmoë bevolking maar gezien het grote aandeel Nederlanders en Duitsers op hun campings, kan je hen die kribbige attitude moeilijk kwalijk nemen. Zelf ook niet zo'n fan van hele huishoudens op wielen en Frankfursterwürste, maar de kloof verschaft zulke wonderschone vergezichten dat een toerist meer of minder ons niet kan deren.





  • BELGIË - Kasterlee (de Hoge Rielen, jawel)

Elke zichzelf respecterende natuurliefhebber heeft hier op zijn minst al waterdiertjes ontleed. Dicht-bij-huis en toch een licht exotisch tintje door de zeer zuiders ogende bomen. De jogroute is overigens zeer aan te raden voor ochtendlijke energiekikkers met een groene neus. En dan vergeet ik bijna nog de gigantische kampvuurkringen waar al menige harten van vuurstaarders moeten versmolten zijn. Alleen jammer dat streng kijkende concierges nachtelijke vuurtjes eigenhandig komen blussen wanneer de klok tweemaal geslagen heeft.




  • BELGIË - Meer van Bütgenbach

Bütgenbach: waar een meer ook echt zijn naam waardig is, waar guitige boerinnen Duitse praatjes maken, waar ik kaoutchouc botten al snel mis en de omaatjes nog achter ramen haken. Hengelen, zwemmen, surfen, kanoën, zeilen, dobberen, crawlen of simpelweg pootjebaden, zo'n meer staat garant voor dagen waterpret. En als dat voor te veel kippenvel zorgt, is er nog altijd het uitgebreide wandelcircuit dat panorama's biedt om waUw tegen te zeggen.


Geen opmerkingen: